Kangaroo Valley House - Minimalist Modernism House by Turner Associates

May 15, 2009 by Rini S  
Filed under Architecture Design

The Kangaroo Valley House is near an escarpment edge and surrounded by a rugged bushland context with site area 100 hectares and gross floor area is 325 sqm, location in Kangaroo Valley, NSW, Australia. The Kangaroo Valley House designed by Turner + Associates.

The house is simply orthogonal forming quietly arranged spaces within a dramatic natural landscape. The simplicity of the spatial configurations and overall form belie the ability of the building to offer different living patterns that respond to seasonal and diurnal changes. The house terrace, living volume and southern external courtyard represent an extended flexible living space, orientated north south, whilst in the colder months, living is internalised in an east west direction with open fireplace as the focus.

Concrete is used as a robust material where connections to the ground are made echoing the massive organic rock shelf formations. Copper is used as a crafted and patinaed surface the colour of which makes a connection the hues of the surrounding tall Bloodwood’s and Stringybark’s. Timber is used on the external living surfaces as a rich but domestic contrast to the cladding and structural materials.

Architecture: Turner + Associates Architects | Photographs © Brett Boardman