Wooden Beach House in Queensland by Bark Architects



Marcus beach house materials: Spotted Gum hardwood Timber, zincalume sheeting, corrugated zincalume, clear & opal polycarbonate, Fibre Cement sheet cladding, timber tongue & groove flooring, plasterboard wall lining, plywood ceiling lining.

Project: Marcus Beach House
Architecture: Bark Architects
Location: Sunshine Coast, Queensland, Australia
Photographer: Christopher Frederick Jonesvia

The Marcus Beach house celebrates a natural, coastal setting providing its occupants with an inextricable relationship to the landscape and sensitive surrounding environment. The dwelling explores lightness, filtering natural breezes, layers of transparency and integrating indoor / outdoor spaces within dynamic patterns of light and shadow, being a simple frame to enable a contemporary sustainable lifestyle to unfold.

The house is open and light and possesses simple sustainable design principles to passively defend the occupants from the elements. Windows and doors are strategically positioned to capture the prevailing breezes whilst roof overhangs are generous protecting the house from direct summer sunlight. Air conditioning has not been installed in the Marcus Beach House nor is it desired. Artificial lighting is kept to a minimum due to the generous amount and position of glazing, particularly facing north. The roof over the Master Bedroom pavilion rises to the north providing a band of high level, operable, clerestory glazing capturing daylight and allowing any warm air to escape, setting up an effective ‘stack effect’ natural cooling process.


ads by Google


ads by Google

Tell us what you're thinking...